Home » Wat is het verschil tussen bluetooth en wifi speakers?
Bluetooth- en Wi-Fi-luidsprekers zijn beide draadloze audioapparaten die de afgelopen jaren populair zijn geworden. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten luidsprekers is de manier waarop ze verbinding maken met uw audiobron. Bluetooth-luidsprekers maken gebruik van een draadloze verbinding met een kort bereik om verbinding te maken met uw telefoon of tablet, terwijl Wi-Fi-luidsprekers verbinding kunnen maken met uw thuisnetwerk en muziek kunnen streamen van services zoals Spotify of Pandora.

Wat is het verschil tussen bluetooth en wifi speakers?

Door bluetoothboxen

Bluetooth en Wi-Fi speakers zijn beide draadloze audioapparaten die de afgelopen jaren populair zijn geworden. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten luidsprekers is de manier waarop ze verbinding maken met uw audiobron. Bluetooth speakers maken gebruik van een draadloze verbinding met een kort bereik om verbinding te maken met uw telefoon of tablet, terwijl Wifi speakers verbinding kunnen maken met uw thuisnetwerk en muziek kunnen streamen van services zoals Spotify of Pandora.

Een ander belangrijk verschil tussen Bluetooth- en Wifi speakers is de kwaliteit van het geluid dat ze produceren. Bluetooth-luidsprekers bieden doorgaans een lagere geluidskwaliteit dan hun Wifi tegenhangers, omdat ze het audiosignaal comprimeren om via de ether te verzenden. Wifi speakers hebben daarentegen meer bandbreedte beschikbaar, waardoor ze een natuurgetrouwer geluid kunnen produceren zonder compressie.

Over het algemeen hangt het af van uw specifieke behoeften en voorkeuren of u een Bluetooth of Wifi speakers kiest. Als u een draagbaar apparaat wilt om onderweg of tijdens kleine bijeenkomsten te luisteren, is een Bluetooth speaker wellicht ideaal voor u. Als u echter van plan bent uw apparaat voornamelijk thuis te gebruiken en geluid van hoge kwaliteit wilt zonder in te boeten op gemak, is een Wifi speaker wellicht het overwegen waard.

Definitie van Bluetooth

Bluetooth en WiFi zijn twee verschillende technologieën die worden gebruikt om audiosignalen draadloos te verzenden. Bluetooth is een draadloze technologie die radiogolven met een kort bereik gebruikt om apparaten, waaronder luidsprekers, hoofdtelefoons, smartphones en laptops, met elkaar te verbinden. Het heeft een bereik van ongeveer 9 meter of minder en kan slechts met één apparaat tegelijk verbinding maken. De technologie gebruikt dezelfde frequentieband als veel draadloze telefoons en andere draadloze apparaten, wat storing kan veroorzaken.

Aan de andere kant gebruiken wifi speakers het wifi-thuisnetwerk om muziek te streamen van verschillende diensten zoals Spotify of Apple Music. Ze werken door rechtstreeks verbinding te maken met uw router, net als elk ander apparaat dat op uw Wifi-netwerk is aangesloten. Dit betekent dat ze een groter bereik hebben dan Bluetooth speakers – doorgaans tot 30 meter – en dat ze met meerdere apparaten tegelijk kunnen worden verbonden.

Dus wat is het verschil tussen Bluetooth en wifi speakers? Kortom, Bluetooth is geweldig voor verbindingen over korte afstanden, terwijl Wifi een uitgebreidere dekking biedt voor grotere kamers of buitenruimtes. Bovendien, omdat ze afhankelijk zijn van een bestaande internetverbinding in plaats van radiogolven met een kort bereik, zoals Bluetooth, bieden Wifi speakers vaak een betere geluidskwaliteit dan hun Bluetooth tegenhangers vanwege de hogere bandbreedtemogelijkheden.

Definitie van wifi

Als het gaat om draadloze luidsprekers, zijn er twee primaire technologieën die in je opkomen: Bluetooth en Wi-Fi. Beide technologieën zorgen voor een hoog niveau van gemak en flexibiliteit als het gaat om het afspelen van muziek of andere audio-inhoud, maar ze verschillen op een aantal belangrijke punten.

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen Bluetooth en Wifi speakers is het bereik dat ze kunnen dekken. Bluetooth heeft een veel korter bereik dan Wifi, meestal slechts ongeveer 30 voet of zo. Dit maakt het geweldig om je met je telefoon of tablet door je huis of kantoor te verplaatsen terwijl je je muziek aan de gang houdt, maar niet zo goed voor grotere ruimtes.

Wifi speakers daarentegen gebruiken het wifi-thuisnetwerk om draadloos verbinding te maken met je apparaten. Hierdoor kunnen ze veel grotere afstanden afleggen dan Bluetooth speakers – in sommige gevallen zelfs duizenden vierkante meters. Bovendien, omdat ze rechtstreeks zijn verbonden met uw thuisnetwerk in plaats van slechts één apparaat tegelijk, zoals Bluetooth speakers, kunt u muziek van meerdere bronnen tegelijkertijd streamen met verschillende apparaten.

Bereik en connectiviteit

Bluetooth speakers zijn draagbaar en hebben een beperkt bereik van meestal maximaal 9 meter. Ze werken door verbinding te maken met uw telefoon of tablet via Bluetooth technologie, wat betekent dat ze geen internetverbinding nodig hebben. Dit maakt ze ideaal voor onderweg, omdat ze gemakkelijk van kamer naar kamer kunnen worden verplaatst of mee naar buiten kunnen worden genomen.

Aan de andere kant hebben wifi speakers een internetverbinding nodig om te werken en kunnen ze overal binnen het bereik van je thuisnetwerk worden geplaatst. Ze kunnen tegelijkertijd verbinding maken met meerdere apparaten, waardoor het voor verschillende mensen in een huishouden gemakkelijk wordt om de muziek te bedienen. De geluidskwaliteit is vaak beter dan die van Bluetooth speakers omdat deze meer bandbreedte ter beschikking hebben en niet gevoelig zijn voor interferentie.

Over het algemeen hangt de keuze tussen Bluetooth en wifi speakers af van uw behoeften en voorkeuren. Als draagbaarheid belangrijk is, ga dan voor Bluetooth speakers, maar als je geluid van hoge kwaliteit wilt met meer aansluitmogelijkheden, dan zijn wifi speakers een betere keuze.

Kracht & Prestaties

Bluetooth en Wifi speakers hebben hetzelfde doel om muziek draadloos af te spelen, maar ze werken anders. Bluetooth speakers maken gebruik van Bluetooth-technologie, een protocol voor draadloze verbindingen met een kort bereik waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dit betekent dat je in de buurt van de speaker moet zijn om je apparaat aan te sluiten en muziek af te spelen. Aan de andere kant maken Wifi speakers verbinding met uw thuisnetwerk en kunt u muziek streamen vanaf elk apparaat dat op hetzelfde netwerk is aangesloten.

Een belangrijk verschil tussen Bluetooth en Wifi speakers is hun bereik. Omdat Bluetooth een korter bereik heeft, is het geschikter voor kleine ruimtes zoals slaapkamers of kantoren. Wifi biedt daarentegen een groter bereik, zodat u overal in huis muziek kunt afspelen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het verliezen van de verbinding. Een ander belangrijk verschil is de geluidskwaliteit. Hoewel beide soorten luidsprekers geluid van hoge kwaliteit kunnen produceren, bieden Wifi speakers meestal een betere geluidskwaliteit vanwege hun vermogen om audio zonder kwaliteitsverlies te streamen.

Samenvattend, als draagbaarheid uw prioriteit is en u geen afspeelmogelijkheden op grote afstand of grote volumes van meerdere apparaten tegelijk nodig hebt, ga dan voor een Bluetooth speakers. Maar als u maximale flexibiliteit wilt bij het streamen van audio-inhoud door uw hele huis op verschillende volumes met een uitstekende getrouwheid zonder ooit kabels te hebben of al te veel extra apparatuur nodig te hebben, kies dan voor een draadloze oplossing zoals wifi-luidsprekers!

Voor-en nadelen

Bluetooth en wifi speakers zijn beide populaire opties voor het draadloos afspelen van audio. Bluetooth technologie stelt apparaten in staat om over korte afstanden met elkaar te communiceren, terwijl wifi een draadloos netwerk gebruikt om apparaten over grotere afstanden met elkaar te verbinden. Een belangrijk verschil tussen de twee is hun bereik – bluetooth heeft doorgaans een bereik van ongeveer 9 meter, terwijl wifi zich tot enkele honderden meters kan uitstrekken. Dus als u op zoek bent naar een luidspreker die muziek van uw telefoon of tablet kan afspelen in dezelfde kamer als u, dan is Bluetooth misschien de juiste keuze.

Er zijn echter enkele nadelen aan het gebruik van Bluetooth speakers. Omdat ze afhankelijk zijn van korteafstandscommunicatie, werken ze mogelijk niet goed in grotere ruimtes of gebieden met obstakels zoals muren of meubels. Bovendien kan Bluetooth slechts één apparaat tegelijk verbinden, dus het is niet ideaal voor situaties waarin meerdere mensen de luidspreker willen bedienen. Aan de andere kant bieden wifi speakers meer flexibiliteit als het gaat om connectiviteit – ze kunnen vaak meerdere gebruikers en apparaten tegelijk ondersteunen.

Kortom, of je een Bluetooth of Wifi speaker kiest, hangt grotendeels af van je luistergewoonten en -behoeften. Als u van plan bent uw luidspreker voornamelijk in kleine ruimtes en met één apparaat tegelijk te gebruiken, dan is Bluetooth mogelijk voldoende voor uw behoeften. Als je echter meer flexibiliteit nodig hebt op het gebied van verbindingsopties en van plan bent om muziek over grotere afstanden af te spelen, dan is wifi wellicht het overwegen waard als alternatieve optie.

Conclusie

Tot slot: hoewel zowel Bluetooth als Wifi speakers draadloos werken en handige manieren bieden om naar muziek van je telefoon of computer te luisteren, zijn er een paar belangrijke verschillen tussen beide. Bluetooth speakers hebben doorgaans een korter bereik dan Wifi speakers en kunnen verbindingsproblemen ondervinden als er muren of andere obstakels aanwezig zijn. Ze zijn echter vaak draagbaarder en gemakkelijker in te stellen.

Aan de andere kant bieden Wifi speakers meer flexibiliteit qua plaatsing, omdat ze verbinding kunnen maken met uw thuisnetwerk en vanaf meerdere apparaten kunnen worden bediend. Ze hebben ook de neiging om een betere geluidskwaliteit te hebben dan hun Bluetooth-tegenhangers. Bovendien ondersteunen sommige Wifi speakersaudiosystemen voor meerdere kamers, zodat u tegelijkertijd verschillende nummers in verschillende kamers kunt afspelen.

Uiteindelijk komt de keuze tussen een Bluetooth of Wifi speaker neer op uw specifieke behoeften en voorkeuren. Als draagbaarheid belangrijk voor je is of als je van plan bent de speaker buitenshuis of in kleinere ruimtes te gebruiken, dan is een Bluetooth-speaker wellicht de juiste keuze. Als geluidskwaliteit en multiroom-functionaliteit topprioriteiten voor u zijn, dan kan investeren in een Wifi speaker de moeite waard zijn.

€179,00
Op voorraad
Expert.nl
€215,00
Op voorraad
Expert.nl
€215,00
Op voorraad
Expert.nl
€365,99
Op voorraad
Mediamarkt.nl
€449,99
Op voorraad
Mediamarkt.nl
€599,00
Op voorraad
Expert.nl
€599,00
Op voorraad
Expert.nl
€199,00
Niet op voorraad
Mediamarkt.nl
€375,00
Niet op voorraad
Coolblue.nl
€745,00
Niet op voorraad
Coolblue.nl

Blogfoto door Jonathan Borba via Unsplash

You may also like